Den stora efterfrågan på ekologiska bananer gör att bananerna levereras gröna till butikerna. Foto: Billy Abraha/ Sveriges Radio
Kronoberg

Stor efterfrågan på ekologiska bananer

1:27 min

Det säljs allt mer ekologiska bananer, enligt flera butiker. På Coop i Växjö har de ekologiska bananerna sålts slut vid något tillfälle den senaste tiden. Anledningen är larmet om att "vanliga" bananer innehåller gift i fruktköttet.

Det var den nionde augusti som test- och researchföretaget Testfakta slog larm om att en vanlig banan kan innehålla sju olika gifter. Tester visade att flera av gifterna dessutom fanns i själva fruktköttet. De enda bananerna som var helt fria från gifter var de som var ekologiska.

Gröna bananer

Resultatet har fått många konsumenter att välja bort vanliga bananer för att istället köpa ekologiska, det vittnar flera butiker om som P4 Kronoberg har varit i kontakt med.

– Efterfrågan har ökat väldigt mycket. Vi har till och med haft problem att ha kvantiteter hemma för att efterfrågan har varit så stor, säger Carl Josefsson som driver Coop i Växjö

Butiken har åter igen fått in ekologiska bananer efter att de såldes slut i förra veckan. Men bananerna är väldigt gröna.

Väljer ekologiskt

– Orsaken är att efterfrågan på ekologiska bananer är så stor att mogningsprocessen inte är klar när bananerna kommer till butiken, säger han.

Margareta Hultqvist står inne på Coop och ska köpa ekologiska bananer. Men hon valde det ekologiska alternativet även innan Testfaktas rapportering.

– Jag väljer ekologiskt för att jag tror att det innehållet mindre gifter. Det känns bättre, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista