1 av 2
Nu ska den förorenade tomten i Dörarp saneras. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Ann-Charlotte Wiesel, kommunalråd i Ljungby. Foto: Lena Pettersson/ Sveriges Radio
Dörarp

Industritomt saneras efter 26 år

1:29 min

Efter 26 år kan saneringen av den gamla industritomten i Dörarp börja.
– Äntligen efter så många års arbete, säger Ann-Charlotte Wiesel som är moderat kommunalråd i Ljungby.

Kommunen har gjort en överenskommelse med den sista hyresgästen i lokalen som får nästan en miljon kronor för att lämna, vilket betyder att en av de stora giftansamlingar i marken som finns i länet nu kan åtgärdas.

1987 lades ytbehandlingsindustrin i Dörarp ner och lämnade efter sig ett arv av tonvis med giftiga tungmetaller som zink, koppar och krom. Gifterna ligger såväl i marken som i Färsjöns sediment och läcker sakta ut från området. Och alldeles i närheten ligger Växjö och Alvestas vattentäkt Bergaåsen.

Högt pris

-- Vi har ju jobbat med det i många år att komma till rätta med en av de stora miljöbovarna i vår kommun, säger Ann-Charlotte Wiesel, kommunalråd i Ljungby.

Först begärde fastighetsägen ett pris som kommunen tyckte vara på tok för högt. När köpet till sist var genomfört, ville den siste hyresgästen inte lämna lokalarerna.

Och för kommunen var det bråttom eftersom man riskerade att förlora statsbidraget som skulle uppgå till 90 procent av kostnaden för saneringen som väntas uppgå till 40 miljoner:

– Hade vi inte kommit igång hade vi kunnat förlora mycket stora bidrag från länsstyrelsen.

Värt pengarna

Den risken fick kommunen att göra en överenskommelsen med hyresgästen som får 825 000 kronor plus flyttkostnaderna för att lämna lokalarna. Men Ann-Charlotte Wiesel är ändå mycket nöjd med att saneringen äntligen kan börja.

– Det är värt mycket att vi kommer igång nu, och den stora vinnaren är miljön, säger Ann-Charlotte Wiesel.

Lena Pettersson

lena.pettersson@
sverigesradio.se

0470-72 60 57
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista