En ny rovdjursdatabas i Kronoberg kan hjälpa tex fårägare att ta reda på om det nyligen varit varg i trakten. Foto: Dawn Villella/Scanpix.
Kronoberg

Rovdjursdatabas kan hjälpa fårägare

1:45 min

Sedan i februrari har allmänheten haft möjlighet att rapportera in rovdjursobservationer i en offentlig databas i länet. Och Länsstyrelsen tror att systemet kan få betydelse för länets fårägare.

– Det här är ett sätt att öka rapportfrekvensen, det är den enda finessen med det. Man sedan är tanken också att de som är intresserade av att veta om det finns rovdjur i närheten, till exempel fårägare, ska kunna gå in och titta, säger Per Ekerholm, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Mörkertal kan finnas

I stort sett varje vecka får länsstyrelsen rovdjurhandläggare ett telefonsamtal om varg eller lodjur i länet. Finns det möjligheter att kvalitetssäkra observationen skickas en besktingsman ut. Och visar det sig vara ett rovdjur informerar länsstyrelsen allmänheten.

Sedan i februari i år finns också möjligheten att rapportera via nätet och de rapporterna blir omgående offentliga för allmänheten. Något som efterfrågats av fårägare:

-- De tänker som så att det kan finnas ett mörkertal av rovdjurrapporter som inte går att kvalitetssäkra men som ändå förtjänar att tas på allvar, och det är mycket möjligt att det är så, säger Per Ekerholm.

En rapport hittills

Hittills har det bara kommit in en rapport, men Per Ekerholm förväntar sig fler när länsstyrelsen nu börjat marknadsföra tjänsten. Systemet har tidigare provats i Östergötland och Jönköping där det fungerat bra.

Och Per Ekerholm menar att risken är liten för att tjänsten ska kunna användas av dem som kan tänka sig att skjuta ett rovdjur:

– Det finns ju en diskussion om att det här kan missbrukas, men jag ser det som att risken är väldigt liten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista