Mikael Mattsson, operativ chef vid polisen i Kronoberg. Foto: Sandra Skeppar/ Sveriges Radio
Kronoberg

Polisen tillbakavisar att man fått ökade resurser

1:00 min

Den svenska polisen blir allt sämre på att utreda brott - samtidigt har polismyndigheterna fått ökade resurser enligt justitieminister Beatrice Ask. Men det håller inte Mikael Mattsson, operativ chef vid polisen i Kronoberg med om.

– Vi är för närvarande ett av de minuslän som finns inom svensk polis. Det innebär att vi ska inte tillsätta mer resurser utan vi ska bli färre och ge resurser till pluslänen, tex Skåne.

Så för er del handlar det om att välja vad ni ska satsa på?

– Det är nog den krassa sanningen. Vi kan inte bita över hela äpplet. Vi måste börja fokusera på var vi kan göra bra resultat. Det är en frustration men vi måste försöka göra ett bra arbete ändå, säger Mikael Mattsson

Enligt honom har polisen i Kronoberg blivit av med ett 30-tal medarbetare de senaste åren.

På grund av de dåliga resultaten i höst ska justitiedepartementet besöka samtliga 21 polismyndigheter. Till Kronoberg kommer man den 10 oktober.

Bo har tröttnat på polisen

Bo Pedersen i Markaryd har tröttnat på at polisen inte gör något efter alla stölder han drabbats av. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio

Skogsentreprenören Bo Pedersen från Markaryd har blivit utsatt för stölder hundratals gånger genom åren. Han har tröttnat på att polisen inget gör och bryr sig inte längre om att anmäla de stölder han utsätts för.

Justitieministern kräver bättring

Svensk polis blir allt sämre på att utreda brott - färre brott klaras upp. För att förbättra arbetet i landet ska justitiedepartementet nu ut och besöka samtliga 21 polismyndigheter "Vi menar allvar med att har man nu fått mycket mer resurser och har så pass viktiga uppgifter, så förväntar sig regeringen bättre resultat", säger justitieminister Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista