1 av 2
Bara sockeln och kedjorna finns kvar efter den svarta glasskulpturen på Sandgärdsgatan. Foto: Karin Ernstsson/ Sveriges Radio
2 av 2
Så här ser diamanten ut. Foto: Jonas Lindström
VÄXJÖ

Stulen glaskonst på gågata ersätts

"Vi ska förbätta infästningen"
1:26 min

Växjö kommun köper en ny "svart diamant" till Sandsgärdsgatan i Växjö. Skulpturen av glaskonstnären Åsa Jungnelius stals från sin sockel i våras, och inom några veckor hoppas Kosta glasbruk kunna leverera en ny.

– Tanken är att den ska se ut precis likadant, men att vi ska förbättra infästningen så den inte blir stulen igen, säger Ulf Agermark, utredare på tekniska förvaltningen. 

Utfäste belöning

Det var på kulturnatten 2011 som glaskonststråket Glasgatan invigdes på Sandsgärdsgatan i Växjö, med bland annat den svarta diamanten ”The black Panther” av Åsa Jungnelius.

I maj stals den och har ännu inte kommit till rätta.

– Och vi utfäste en belöning på 5 000 kronor, men vi har inte fått in ett enda tips, säger Ulf Agermark.

Ska stöldsäkras

Självrisken var så hög att Växjö kommun inte får tillbaka några pengar på försäkringen heller, säger Ulf Agermark och den nya skulpturen som just nu håller på att göras färdig på Kosta Glasbruk för leverans till Växjö, kommer att kosta runt 50 000 för kommunen.

Och den här gången ska den stöldsäkras, lovar Ulf Agermark. Den gamla skulpturen var nedsatt på några skruvar och bara att lyfta bort.

– Ja, tanken är den ska fästas in bättre så det inte är så lätt som det varit att ta den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".