Foto: Jessica Gow/Scanpix
Ekonomi

Regeringen vill underlätta bankbyte

Regeringen vill göra det lättare och billigare att säga upp bundna bolån och byta bank. Men bankerna protesterar mot förslaget.

Det skulle kunna göra det tiotusentals kronor billigare för en låntagare att lösa in ett bundet bolån i förtid. Som väntat har förslaget, som presenterades i juni, fått bankerna att sätta i halsen.

Bankföreningen varnar för stora konsekvenser och får visst stöd av Finansinspektionen. I remissvaret pekar man på att förslaget skulle kunna leda till att bankkunderna systematiskt förtidsinlöser lån för att utnyttja fallande räntor.

Bankföreningen skriver: "Det kan vidare inte uteslutas att uppmärksamhet i media eller användning av olika rådgivningstjänster kan medföra situationer med massuppsägning av bundna lån vid tidpunkter där förtidslösen av bundna lån ger markant lägre räntekostnad för stora grupper av låntagare."

Konsekvenserna kan, enligt bankföreningen, leda till högre boräntor eller att lån med långa räntebindningstider inte kommer att erbjudas. Det kan också bli vanligt med uppläggningsavgifter för bolån.

Organisationen Borätterna och Villaägarnas riksförbund gillar däremot förslaget. Villaägarna konstaterar att kostnaderna för att bryta ett bundet bolån kan vara stötande hög för hushåll som går igenom en skilsmässa eller annan förändring av privat karaktär.

Ett miljonlån med en ränta på 3,5 procent som är bundet två år framåt kostar i dag runt 31 000 kronor att lösa i förtid. Samma lån skulle med de nya föreslagna reglerna kosta cirka 11 000 kronor att komma ur.

Villaägarna tror att förslaget kan öka rörligheten på bolånemarknaden, vilket leder till ökad konkurrens, minskade bolånemarginaler för bankerna. Under första halvåret tjänade landets fyra största banker drygt 44 miljarder kronor och många av vinstmiljarderna tjänas på bolån.

Peter Wallberg/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista