Fjärrkontroller foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Förmiddag i P4

Håkan styr allt med bara en fjärrkontroll

"Så funkar en programmerbar fjärrkontroll"
6:23 min

– Jag har bara en fjärrkontroll som styr all elektronik därhemma. Det berättade teknikexperten Håkan Malmberg i Förmiddag i P4. Håkan använder en programmerbar fjärrkontroll så att han slipper ha så många liggandes på soffbordet och i soffan.

Vad finns det för olika sorters programmerbara fjärrkontroller?

– Den enklaste varianten fungerar till ett visst antal olika apparater utan att man behöver göra något extra. Nackdelen är att när man byter eller köper en ny apparat så kanske inte fjärrkontrollen stödjer den nya apparaten.

Mellanvarianten är en fjärrkontroll som lär sig koder från din orginalfjärrkontroll. Nackdelen är att det är lite bökigt att programmera knapp för knapp på kontrollen.

Den dyraste men också bästa varianten på kontroll programmerar du via din dator och man kan hämta alla apparatkoder från internet. På dessa kontroller kan du också programmera "scenarier". Du kan t.ex kalla ett senarie för film. Då slås projektorn på (om du har en sådan), duken åker ner, förstärkaren kopplar på DVD-spelaren och ljuset släcks i taket (om du har fjärrstyrd dimmer). Allt med en knapptryckning på fjärrkontrollen.

Kan jag på något vis använda min smarta telefon eller surfplatta som fjärrkontroll?

--Visst, det finns flera möjligheter. Det finns små sändare att koppla till telefonen som skickar infrarött ljus till apparaterna. Vissa TV-tillverkare har appar som du ha i telefonen eller plattan och styra apparaten med.

Det bästa är dock en sorts apparat som du kan koppla in i ditt trådlösa nätverk (wifi) som innehåller en IR-, radio- och bluetoothsändare. Då täcker du in alla typer av fjärrkontrollsignaler och kan styra allt med din smarta telefon eller platta. Det tror jag vi kommer se mer av i framtiden, säger Håkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".