1 av 3
Förskolebarn från Kvarngårdens och Tallbackens förskolor i Vislanda tar de första spadtagen för den nya tågstationen i Vislanda tillsammans med kommunalrådet Mats Johnsson. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
2 av 3
Marcus Klevegård med sonen Rasmus. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
3 av 3
Anette Svanberg från Vislanda. Foto: Roger Bergvik/ Sveriges Radio
Vislanda

Första spadtaget för tågstopp

1:41 min

Arbetet med en ny tågstation för Vislanda började i dag. Barn från Kvarngårdens och Tallbackens förskolor i Vislanda fick stå för de symboliska första spadadtagen i en grushög.

När stationen är klar kommer det att bli möjligt att kliva på och av tåg i Vislanda , något som inte varit möjligt på många år.

Skönt med tåg

Marcus Klevegård bor strax utanför Vislanda och han kunde tänka sig att han skulle komma att använda sig av tågstoppet när det är klart:

- Ska vi söderut till Kastrup eller så, så kan det var skönt med tåget. vi bor ju lit utanför så vi måste i och för sig ta bilen hit in till Vislanda.

Också Anette Svanberg som bor inne i Vislanda trodde att hon skulle använda sig av det nya tågstoppet.

- Det blir bra när man ska in till Växjö till exempel. Och jag tro att det har stor betydels för samhället Vislanda, det är något som många efterfrågat.

Skeptisk

Karl-Göran Salomonsson var mer skeptisk.

- Det blir visst bara ett skjul som de bygger, och jag kommer nog oftast att använda bilen, kanske att det kan bli tåg någon gång, vi får se.

Vislanda är en i raden av mindre orter som får tågstopp. Totalkostnaden för bygget av räls, plattformar, signaler med mera beräknas till 55 miljoner och det hela ska vara klart till den 15e december.

Vädreskyddad vänthall

Lennart Andersson är trafikverkets regionchef Syd:

- Det blir inte någon stationsbyggnad av tidig 1900-talasmodell, utan en väderskyddad vänthall, informationstavlor och framför allt kommer ju tåg att stanna vilket är den stora förbättringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista