Socialstyrelsen. Foto: Lars Pehrson / SvD /Scanpix.
SVERIGE

Allt fler dör i demenssjukdomar

På 25 år har antalet personer som dör i demenssjukdomar fyrdubblats både för män och kvinnor. Det framgår av den dödsorsaksstatistik som Socialstyrelsen presenterade idag.

Förra året var det 7790 personer över 65 år som dog i demenssjukdomar som till exempel Alzheimer - 2524 män och 5266 kvinnor.

– Kanske låter det inte som så mycket att det är knappt 8000 personer som har dött i demenssjukdomar förra året, men det som är anmärkningsvärt är att det är en sådan kraftig ökning av den här dödsorsaken, säger Katarina Baatz på Socialstyrelsen.

En av orsakerna till att fler dör i demenssjukdomar är att vi blir äldre, och det är också en förklaring till att det är fler kvinnor än män som dör i den här typen av sjukdomar eftersom kvinnor generellt lever längre.

– Men det beror också på att läkarna har blivit mer benägna att skriva demens som dödsorsak i intygen, säger Katarina Baatz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista