1 av 3
Sjögull i mängd. Foto: Tingsryds kommun
2 av 3
Biolog Tina Kyrkander vid årorna på väg ut mot en gulblommande sjögullskoloni. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
3 av 3
Arne Carlsson, kommunalråd i Tingsyds kommun, och flera med honom vill se en nationell insats mot sjögullet. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

Nationell insats krävs för att stoppa sjögullet menar biolog och kommunpolitiker

1:40 min

Det krävs en nationell insats krävs för att stoppa vattenväxten sjögull som sprider sig i vikar i sjön Åsnen och i delar av Mörrumsåns vattensystem. Det var Tingsryds kommunledning och biologer överens om när de samlats för att diskutera och inspektera sjögullskolonier i Hönshyltefjorden vid Ryd.

Sjögull är en vattenväxt som inte hör hemma naturligt i den svenska naturen. Den har tagits hit som en vacker prydnadsväxt för dammar och spridit sig snabbt och så tätt och den växer i så täta kolonier att de blivit ett stort problem som kan omöjliggöra fiske, bad och friluftsliv och till och med småbåtar har haft svårt att ta sig igenom sjögullsmattorna. Problemet finns i ett 30-tal sjöar och ett tiotal vattendrag i södra Sverige.

– Det är ett stort problem som sprider snabbt, säger biologen Tina Kyrkander.

– Det finns många olika sätt att bekämpa sjögullet, men det är en fråga om resurser om man ska lyckas. På Irand har en yta lika stor som den drabbade här i Tingsyds kommun framgångsrikt bekämpats, men där har det också bildats en nationell arbetsgrupp för detta.

För att stoppa sjögullets framfart krävs nu något av en nationell samling, det tycker både Tina Kyrkander och kommunalrådet Arne Carlsson.

– Vi har problemen med mördarsniglar och vi har sett vad Kanadagässen kan åstadkomma. Nu måste vi skapa en strategi för främmande växter för sjögullet riskerar att bli ett stort hot mot fiske och annan turism här i kommunen.

Tingsryds kommun planerar en större konferens i höst för att försöka nå en landsomfattande enighet kring hur problemet med sjögull ska bekämpas och hur pengar ska skakas fram.

Läs fler artiklar om sjögullet

Försök att bekämpa sjögull genom att hindra solljuset från att nå sjöbotten och rötterna. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista