Såhär ser diamanten ut. Foto: Jonas Lindström
Eftermiddag i P4

Är Den Svarta Diamanten Växjös svar på Gävles julbock?

5:37 min

Som vi har berättat om tidigare så ska konstverket Den Svarta Diamanten som en morgon bara var försvunnen från Sandgärdsgatan ersättas med en ny. Ligger det i diamantens natur och konstverkets natur att den blir snodd? Kan det vara så att diamanten blir Växjös svar på julbocken i Gävle?

Skulpturen av glaskonstnären Åsa Jungnelius kallas för "the Black Panther" och stals från sin inte fullt så stöldsäkra sockel.

Åsa Jungnelius varvar just nu sin mammaledigheten med att färdigställa den svarta diamaten i hyttan i Kosta.

Såhär sa hon när programledare Sandra Skeppar fick tag i henne tidigare idag om vad hon tänkte när hon fick höra att den gamla hade blivit stulen.

– På ett sätt är det ganska intressant eftersom hela konstverket handlar om att det är en skatt för det offentliga rummet, en skatt som tillhör alla. Den är visad med tillhörande lyktstolpe som tänds när man kommer fram till diamanten, både som bevakning och att det blir lite som en scen.

Klicka på ljudklippet för att lyssna på hela intervjun.

Ligger det i diamantens natur och konstverkets natur att den blir snodd?

Kan det vara så att diamanten blir Växjös svar på julbocken i Gävle?

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista