1 av 2
Färgglada bläckfiskar. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
2 av 2
En docka med en av bläckfiskarna. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Växjö

Virkade bläckfiskar ska göra för tidigt födda barn trygga

1:36 min

Virkade bläckfiskar från privatpersoner hamnar i sängarna hos barn på neonatalavdelningarna på sjukhusen runt om i landet. På avdelningen för för tidigt födda barn på centrallasarettet i Växjö tog barnundersköterskan Mikaela Mattisson initiativet till de färgglada bläckfiskarna i början av sommaren.

De som finns - drygt 20 stycken - har Mikaela Mattisson virkat själv, men på måndag kommer ett nytt lass. Tanken med bläckfiskarna handlar om att förstärka en trygg miljö för bebisarna.

– Vi försöker efterlikna så mycket som möjligt mammas mage, armarna ska vara som navelsträngar för barnen som ligger i kuvös, omhuldade, förklarar Mikaela Mattisson.

Men i Skåne har universitetssjukhuset satt stopp för bläckfiskarna av hygienskäl, man hinner inte tvätta dem helt enkelt. Men det är inget problem här, berättar Mikaela Mattisson.

Klicka på ljudklippet för att lyssna på hela intervjun.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista