1 av 2
En av landets alla studentbostäder. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
2 av 2
Mariola Kruse, marknadschef på Hyresbostäder. Foto: Billy Abraha/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Många gamla studenter bor kvar i studentlägenheter

1:30 min

Mellan 80 och 100 personer i Växjö bor kvar i sina studentlägenheter varje år efter avslutad utbildning, enligt Hyresbostäder. För att få bukt på problemet måste studenterna nu ta 15 högskolepoäng per termin för att få bo kvar.

Det är svårt att få tag på studentlägenheter i Växjö och i och med att många bor kvar i sina lägenheter efter avslutad utbildning blir problemet ännu större för nya studenter.

För att få tag på en studentlägenhet krävs det att personen är antagen och inskriven på ett program eller kurs. Men det i sig är ingen garanti för att personen faktiskt studerar. Varje år gör Hyresbostäder kontroller och då upptäcks mellan 80 och 100 personer som bor kvar i sina lägenheter trots att de inte har rätt att göra det.

– Det är rätt vanligt att folk bor kvar. Vi kontaktar regelbundet studenter som har bott över tiden.  När de får våra brev där vi påtalar att de har avslutat sina studier brukar de allra flesta flytta ut, säger Mariola Kruse.

För att få bukt på problemet med gamla studenter som bor i sina lägenheter alldeles för länge har Hyresbostäder infört ett nytt system från och med i höst. Nu krävs det att de som bor i en studentlägenhet tar 15 högskolepoäng per termin för att få bo kvar.

– Om man inte tar poängen så får man inte bo kvar, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista