Ljungby

Ljungbyläkare ber om ännu mer pengar av Kamprad

"Det är för patienternas bästa"
1:23 min

När läkaren Jonas Richtoff tröttnade på att vänta på ny utrustning till lasarettet, vände han sig till Ikea-grundaren Ingvar Kamprad istället. Och tvärtemot landstinget så sa Kamprad ja till att ge 300 000 kronor till en ny maskin som gör det lättare att upptäcka cancer i urinblåsan.

Även om Jonas Richtoff är nöjd anser han att det är synd att man måste begära externa pengar för viktig utrustning.

– Det är tragiskt på ett sätt kan man ju tycka. Det är klart det är besparingstider men jag är oförstående. När man ansöker om pengar gör man det för patienternas bästa, säger Richtoff. 

Är du besviken på landstinget att ni inte fått pengarna tidigare?

– Ja, det kan man väl säga. Det kunde man väl ha unnat sjukhuset att skaffa denna utrustning tidigare.

I tre år hade Jonas Richtoff bett landstinget om pengar för att köpa in ny utrustning till urologen i Ljungby, men hela tiden fått nej. Då skrev han ett brev till Ingvar Kamprad i stället. Och Ikea-grundaren svarade med ett handskrivet brev där han skrev att han gärna ville hjälpa till, och nu har man alltså fått 300 000 kronor ur Kamprads fond till en ny maskin som används för att att upptäcka cancer. Maskinen kommer användas för första gången nu på måndag.

Det här är inte första gången Richtoff ber om pengar från Kamprad, och idag avslöjar han även att han nu sökt ännu mer pengar. Men vad han ska använda dem till vill han inte säga ännu.

Har du hört av dig till någon och bett hen skänka pengar? Berätta i kommentarsfältet!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".