Innan vargstammen är livskraftig ska bara skyddsjakt tillåtas och dem genetiskt mest värdefulla djuren ska inte få skjutas. Foto: Kjell Johansson/Länsstyrelsen/Scanpix

"Licensjakt på varg ska tillåtas"

1:53 min

I dag ska regeringens utredare Peter Egardt lämna sitt förslag till lösning av den så känsliga vargfrågan och till hjälp har han haft nio organisationer som representerar alla som har intresse av rovdjursfrågan: naturvårdsorganisationer, jägare, samer och lantbrukare.

Enligt uppgifter till Ekot slår utredaren fast att den så omdebatterade licensjakten ska tillåtas, men först när vargstammen är livskraftig.

Det är inte politikerna som ska bestämma hur stor vargstammen ska vara. I stället ska myndigheterna med forskares hjälp slå fast ett intervall för både det lägsta och det högsta antalet vargar.

Innan vargstammen är livskraftig ska bara skyddsjakt tillåtas och de genetiskt mest värdefulla djuren ska inte få skjutas. I gengäld ska reglerna förenklas så att det ska gå snabbare att få tillstånd till skyddsjakt när en varg har dödat tamdjur.

Mikael Karlsson är ordförande i Naturskyddsföreningen. Han är nöjd med det förslaget.

– Det är bra att få en saklig bedömning av vilken nivå vargstammen ska komma upp till. Sedan får man acceptera att man ibland kan behöva jaga på vägen dit. Men om det sker utan att man försvårar vargstammens positiva utveckling, så tycker jag att det är tillräckligt bra.

Enligt förslaget ska Länsstyrelserna få besluta om skyddsjakt och skadeersättningen ska öka och vara lika stor i hela landet.

Samtidigt ska det förebyggande arbetet få mer resurser. Det handlar till exempel om att bygga stängsel.

Enligt Mikael Karlsson kan det nya förslaget fungera som en kompromiss och lösa upp vargfrågan för lång tid framöver.

– Det är klart att alla organisationer kommer nog ha synpunkter på det här, men man kan vara överens om den spelplan som ska gälla framåt. Så det är ett väldigt bra utredningsarbete, så långt jag har sett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista