Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
SVERIGE

Färre barn dör i olyckor

1:32 min

Antalet barn som förolyckas i till exempel trafiken eller genom drunkning har i det närmaste halverats under de senaste tio åren. Det visar statistik från Socialstyrelsen som presenterats idag. En faktor bakom siffrorna är bättre trafiksäkerhet för de yngsta.

– Det är ju jättepositivt, särskilt när man ser att det minskar bland barn. Det är ju vi vuxna som ansvarar för barnens säkerhet, säger Helena Stigson, trafiksäkerhetsforskare vid Folksam.

Antalet barn som dödas i olyckor till exempel  i trafiken har minskat med nästan hälften under det senaste decenniet. Från 48 döda 2002 till 25 i dag.

Enligt Helena Stigson beror det på att både bilar och vägar har blivit säkrare, vilket gjort att färre dödsolyckor sker. Också bilbarnstolar och andra skydd har haft effekt på dödssiffrorna.

Men det finns mer att göra. Fortfarande sitter många treåringar felvända i barnstolarna.

– Då är det ungefär sex av tio som sitter felvänt, alltså framåtvänt. Om man jämför en framåtvänd bilbarnstol med en bakåtvänd så vet vi att det är fem gånger högre risk att skadas i en framåtvänd stol.

Säkerheten i baksätet för de lite större barnen kan också förbättras säger Helena Stigsson.

– Om man tittar på säkerheten i framsätet är den mycket bättre än för tio år sedan, men i baksätet kunde tillverkarna göra mycket mer. Och självklart om biltillverkaren tog fullständigt ansvar för det så skulle det bli bättre skydd.

Allra bäst vore det om barnskydden i bilarna togs på lika stort allvar som de vuxnas säkerhetsbälten.

Problematiken gäller ju bilbarnskydd men det är inte biltillverkaren som inte har ansvaret. Skulle de ta fullständigt ansvar så skulle det bli bättre skydd, säger Helena Stigson på Folksam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista