1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Åklagare Susanne Rehnström. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Växjö

16-åring inför rätta för förtal på nätet

1:23 min

En 16-årig flicka från Växjö stod i dag inför rätta i Växjö tingsrätt. Hon är åtalad för att ha spridit en nakenbild på en annan skolflicka via sociala medier.

– Hon misstänks ha lagt ut en bild på internet av en person som inte hade kläder på sig, säger åklagaren Susanne Rehnström.

Det var i slutet på vårterminen som några elever på den 16-åriga flickans skola slog larm till skolledningen om att en nakenbild på en elev cirkulerade på sociala medier. Och efter samtal med eleverna fick skolledningen fram namnet på den som ska ha spridit bilden - den 16-åriga flickan.

Nakenbilden hade den andra flickan själv tagit och skickat till en pojkvän. Men vem som sedan skickat bilden vidare till 16-åringen har 16-åringen inte velat berätta.

Den uthängda flickan har i förhör sagt att hon mått mycket dåligt efter att bilden av henne spridits på nätet. Hon grät mycket och stannade också hemma från skolan.

Hur mycket sånt här sker utan att det kommer fram?

– Det kan jag inte uttala mig om, jag har ingen uppfattning om det.

Under rättegången i dag som hölls bakom stängda dörrar hade den 16-åriga flickan sin mamma med sig. Hon erkände att hon lagt ut bilden på ett fejkat Facebookkonto. Och hon har i tidigare förhör sagt att hon gjorde det för att hämnas på den andra flickan.

Åklagaren vill att tingsrätten dömer henne för förtal.

– Jag föreslog att hon skulle dömas till ungdomstjänst, men det är upp till tingsrätten att bedöma om det ska stanna vid böter om hon döms för det här.

Domen mot flickan meddelas den 30 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista