Lennart Johansson, VD för Kulturparken Småland. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Karin Hellzen/Sveriges Radio.
KRONOBERG

Museibyggnader säljs för att klara renoveringsbehov

"Skjuter vi på den här renoveringen står vi inför enorma kostnader"
1:48 min

Smålands museum behöver renoveras - och för att klara renoveringsbehovet vill Kulturparken Småland sälja byggnaderna, för att sedan hyra tillbaka dem.

– Tanken är att vi ska sälja museifastigheten och den så kallade domprostgården. Och det beror ju på att vi inte har de ekonomiska möjligheterna att sköta byggnaderna och klara de väldigt stora renoveringsbehov vi har framöver, säger Lennart Johansson som är vd för Kulturparken Småland.

Framför allt är det glastak som finns ovanför den så kallade tavelsalen i den del av fastigheten som byggdes 1935 som behöver renoveras. Förhoppningen är då också att glastaken ska tas fram - i dag är det täckt av ett innertak. Även fasaden på de äldsta delen av museets byggander från 1885 behöver renoveras.

Tanken är sedan att Kulturparken Småland ska hyra tillbaka museifastigheten men att externa hyresgäster ska hyra domprostgården, en av dem kommer att vara Hemslöjden.

Frågan om ett köp har gått till VÖFAB, det kommunala fastighetsbolaget, som redan idag äger Utvandrarnas Hus. Den beräknade kostnaden för renoveringen handlar om akuta åtgärder för en miljon kronor och sedan en underhållskostnad på cirka 600 000 kronor årligen. Det är pengar som ägarna Växjö kommun och Landstinget behöver skjuta till - men Lennart Johansson menar att renoveringen är absolut nödvändig.

– Skjuter vi på den här renoveringen står vi inför enorma kostnader inom några år. Det handlar ju om miljonbelopp för att hålla de här byggnaderna i ordentligt skick, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".