1 av 2
Arkivfoto: Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist, arbetsmarknadsminister Hillevi Engström och Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist som lyssnar på Johan Damgaard på kafferosteriet Johan & Nyström. Foto: Anders Jelmin/Sveriges Radio
2 av 2
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
SVERIGE

Arbetsförmedlingens chef riskerar sparken

Arbetsförmedlingens styrelses ordförande Christina Johansson meddelar nu att styrelsen inte längre har förtroende för generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Bermudez-Svankvist riskerar därmed sitt jobb.

– Vi har inget förtroende för generaldirektören, och det har jag redan meddelat departementet, säger ordförande Christina Johansson till Sveriges Radio Ekot.

Ett arbetsmöte för styrelsen var schemalagt sedan maj i år. På agendan fanns diskussioner för framtiden och förtroendet för myndigheten.

Innan mötet startade fick medlemmar i styrelsen reda på uppgifter om Bermudez-Svankvists mobilräkning som under perioden mars 2012 till augusti 2013 hamnade på 311 000 kronor.  

Hur såg förtroendet ut innan ni fick uppgifterna om mobilräkningen?

– Vi har konstaterat att det var lågt. Och detta gjorde att det naggades ytterligare i kanten, säger Christina Johansson.

Tycker du att Bermudez-Svankvist ska sitta kvar som generaldirektör?

– Det är inte vi som är arbetsgivare utan det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektörer, säger Christina Johansson.

Fram till lunch i dag var generaldirektör Bermudez Svankvist med på styrelsemötet. Sedan fortsatte styrelsen utan hennes närvaro fram till innan klockan 13.00 då mötet avslutades.

Ordförande Christina Johansson ringde efter mötets slut upp till arbetsmarknadsdepartementet om styrelsens uppfattning om det saknade förtroendet för Arbetsförmedlingens ledning.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är inte tillgänglig för en kommentar. Hon deltar i budgetförhandlingar på Harpsund, enligt TT.

Angeles Bermudez-Svankvist tänker inte ge några intervjuer i dag sedan det framkommit att hon inte har något förtroende hos styrelsen.

Men hon hälsar via presschefen Patrik Svensson att det är regeringen som tillsätter och avsätter generaldirektören. Bollen ligger därmed hos regeringen och hon avser att fortsätta som vanligt tills hon hör något annat, enligt TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".