Linnea Rydqvist som går tredje året på estetisk linje på Katedralskolan i Växjö. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
EFTERMIDDAG I P4

"Gymnasiet formar en"

5:51 min

Linnea Rydqvist som går sista året på Katedralskolan kommer att gästa Eftermiddag i P4 under läsåret och ge sin syn på diverse saker som bland annat har med skolan att göra. I premiären pratade hon om hur svårt det är att redan i nian veta vad man vill bli, om hur det är att byta naturvetenskap mot musik och teater och hur ens val formar en som människa.

– Jag tror det är väldigt viktigt vad man väljer på gymnasiet. Sen kan det bli fel, absolut. Men jag tycker att man formas mycket på de här tre åren i tonåren under gymnasiet, säger Linnea och berättar att hon från att ha läst naturvetenskaplig linje hoppade av för att satsa på en inriktning som många nog anser vara totala motsatsen.

– Jag märkte ganska snart att natur inte var helt rätt val för mig. Jag. Nu ska jag bli estet i stället, säger hon.

Tack vare att hon hade lite extra poäng så löste det sig och hon ångrar inte sitt val.

– Alla passar olika för olika linjer. Matte är intressant men fysik och kemi kände jag inte lika mycket för, säger Linnea och berättar att hon alltid varit intresserad av det estetiska.

Att byta linje efter skolstarten är inte ovanligt.

– Det är inte lätt. Det är inte många som i nian vet vad de vill bli, säger Linnea och berättar att endast ett fåtal i hennes klass verkligen har bestämt sig.

Kommer du om tio år jobba med det du utbildar dig till nu?

– Jag hoppas det. Man ska aldrig bestämma sig för tidigt men detta är något jag verkligen brinner för.

På tal om skolan...

Elisabeth Anderberg, nyhetschef P4 Kronoberg. Foto: Malin Ulfhager/Sveriges Radio

"Gymnasiet. Detta viktiga val enligt skolan själv och politiker. Detta val i en av livets alla korsningar som ska leda vägen till…ja, vaddå? Framtiden?" Så inleder Elisabeth Anderberg sin krönika. #link=358872#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista