Shanghai på kvällen. Foto: Ian Langsdon/AP
SMÅLAND

Småländskt intresse för Shanghai

1:30 min

Intresset bland småländska företag att ge sig in på den kinesiska marknaden är stort. För ett år sedan startade Regionförbunden i Kronoberg och Kalmar ett kontor i Kina och de har haft fullt upp sedan dess.

Ett företag som tagit hjälp av kontoret är Luma metall i Kalmar.

– Det är en outforskad marknad för oss, det är svårt att komma in och det finns en del språkbarriärer. De har hjälpt oss med kontakter med leverantörer där, varit och besökt dem och det har öppnat en marknad för oss, säger Mats Holmqvist, som är vice vd.

Luma Metall tillverkar tunna metalltrådar som kan användas inom olika delar av industrin. Det är ett av omkring 70 företag som tagit hjälp av regionförbundens kinakontor som är placerat i Shanghai. Det handlar framför allt om små och medelstora företag som får hjälp med att knyta kontakter på olika sätt. Tjänsten är dessutom gratis.

– Smålänningar gillar ju gratis, vi sparar pengar helt enkelt.

Intresset att på olika sätt närma sig den kinesiska marknaden har varit större än vad regionförbundet hade trott och flera andra regioner vill nu följa efter de småländska regionförbunden med likande projekt i Kina. Wang Zhi är kontorschef i Shanghai och just nu på Sverigebesök.

– Det har funkat bra, över förväntan. Många företag har tagit kontakt med oss och vi har kunnat jobba effektivt med hjälp av dem, säger Wang Zhi.

Sigrid Edsenius
sigrid.edsenius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista