1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
2 av 2
Carina Lindfelt, chef på Svenskt Näringsliv. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
SVERIGE

Vill se förändringar hos Arbetsförmedlingen

2:02 min

Arbetsmarknadens parter hoppas att bytet av generaldirektör på Arbetsförmedlingen kan leda till att myndigheten blir bättre på att förmedla jobb. Men både fack och arbetsgivare anser också att det måste till ändringar i regeringens uppdrag till Arbetsförmedlingen.

– Myndigheten har för många olika uppdrag. Man behöver se över om man kan lägga upphandlingarna av kompletterande aktörer på en annan myndighet eller lägga ut det på en ny myndighet för att skilja det på själva förmedlingsuppdraget, säger Carina Lindfelt som är chef för arbetsmarknadsenheten på Svenskt Näringsliv.

Läget på Arbetsförmedlingen med en förtroendeklyfta mellan styrelse och ledning blev ohållbart i helgen och regeringen meddelade i går att Angeles Bermudez-Svankvist uppdrag som generaldirektör avslutas. Hon fortsätter nu som generaldirektör med placering i regeringskansliet.

Precis som Svenskt Näringsliv anser LO att Arbetsförmedlingens uppdrag måste förändras.

Enligt ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har Arbetsförmedlingen inte fått använda aktiva åtgärder som anpassad utbildning.

Svenskt Näringsliv hoppas att Arbetsförmedlingens uppdrag renodlas till att förmedla jobb. Men då måste kontakterna med företag bli bättre, tycker Carina Lindfelt på Svenskt Näringsliv.


Arbetsmarknadens parter hoppas att bytet av generaldirektör på Arbetsförmedlingen kan leda till att myndigheten blir bättre på att förmedla jobb. Vad tycker du krävs för att Arbetsförmedlingen ska bli bättre? Kommentera gärna! Du kan också ringa insändartelefonen på 0470-10 400 eller mejla eftermiddag@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista