Tv-signalen måste göras om och tryckas ihop, så den får ett format som fungerar i nätet och i boxar hos abonnenterna. Till höger, Telia Soneras Jonas Hasselberg tittar på ip-tv-kodare. Foto: Lars Pehrson/Leif R Jansson/Scanpix
SVERIGE

Framtidens tv kostar för hyresgäster

2:03 min

Allt fler hyresgäster tvingas köpa ny utrustning när bostadsbolagens gamla kabel-tv-avtal fasas ut och ersätts med tv via nätet, så kallad IPTV. 

En av de som gärna undvikit den kostnaden är Annika Abrahamsson i Göteborg.

– De här boxarna som alla måste köpa, det finns människor som inte kommer att ha råd med någon box över huvudtaget. De kanske är arbetslösa, sjukskrivna, har låg sjukpenning, det finns ju den kategorin också. Då hade det varit bättre att fasa ut kabel-tv över tid. Inte som nu, bara släcka ner det, säger Annika Abrahamsson.

De nya boxarna kostar idag flera tusenlappar. En kostnad som exempelvis Bostadsbolagets hyresgäster i Göteborg till stor utsträckning kommer att få stå för när förändringen där träder i kraft vid årsskiftet.

De som drabbas hårdast är de som vill ha minsta möjliga TV-abonnemang, till exempel den grupp som bara vill få tillgång till i stort det som TV-avgiften går till. Men för att kunna fortsätta ha tillgång till det så tvingas de hyresgästerna nu på många håll att skaffa en ny box som klarar att spela upp IPTV. Annars blir det svart i rutan när hyresvärdens gamla kabeltv-avtal löper ut.

Det är något som Annika Abrahamsson anser är orättvist mot de som lika gärna behållit det gamla.

– Allt nytt kanske inte alltid är bäst, det finns fördelar med äldre saker också.

Det finns fortfarande stora variationer i landet när det gäller hur långt de kommunala bostadsbolagen kommit i sina planer för IPTV. Samtidigt är stora kontrakt med kabel-tv-leverantörer på väg att löpa ut på flera håll och bostadsbolagen vill satsa på ny teknik.

En teknik som tros bli billigare både för bolagen och hyresgästerna. I Varberg till exempel är utbyggnaden redan långt gången. Andra exempel är Vänersborg och i Uppsala släcks kabel-tv-nätet ner för 12.000 abonnenter 2015.

Enligt Post- och Telestyrelsen så har antalet IPTV-abonnemang fördubblats de senaste fem åren till närmare 650.000 - och utvecklingen förväntas accelerera.

Göran Leander är projektledare för Framtidens bredband inom allmännyttan i Göteborg, och han anser inte att hyresgästernas kostnad för boxen är bostadsbolagens ansvar.

– Så är det i ett teknikskifte, att man då behöver det här nya. Så har det varit för hela villamarknaden och så blir det här också. Man behöver en box. Vi gör detta för att skapa ett bättre boende för våra hyresgäster, säger Göran Leander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista