1 av 3
Ina Hagström från Bilprovningen. Foto: Alexandra Svedberg/Sveriges Radio
2 av 3
Eleonor Franklin från NTF. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
3 av 3
Solveig Höög och Torwald Persson. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Trafik

Kvinnor har sämre däck på bilen

Från den 26 augusti till den 6 september genomförs däckrazzior på ett stort antal platser i landet. I samband med det presenterades resultatet av förra årets razzia, som visar att kvinnor kör på sämre däck än män.

Vid razziorna kontrollerar polisen körkort och nykterhet på bilisterna. De som vill får också däcken undersökta. Däckrazzian i vårt grannlän Jönköping började vid Jordbron i dag på förmiddagen.

Tidigare år har alltså visat att däcken på bilar som körs av kvinnor är sämre än de som körs av män. Kontrollerna visar också att kvinnor är mer omedvetna om att deras däck är slitna än vad män är.

29,2 procent av kvinnorna som kör med minst ett slitet däck är omedvetna om det. Motsvarande siffra hos männen är 24,5 procent.

31,1 procent av de undersökta bilarna hade minst ett däck med 3 mm eller mindre mönsterdjup, vilket är sämre än vid razziorna 2011. När däcken slits under 3 millimeter ökar bromssträckan vid vått väglag och risken för vattenplaning betydligt.

Syftet med däckrazziorna är att öka bilisternas kunskap om mönsterdjupets betydelse för trafiksäkerheten.

Fotnot: Bakom razziorna står Polisen, NTF, Bilprovningen, Däckbranschens informationsråd och Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista