Cirkus Scott-elefanter. Dessa är dock från ett tidigare tillfälle. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
SMÅLAND

Elefant tog gångvägen till cirkusen

4:57 min

Göran Krantz från Bor hade planerat att gå på cirkus i går. Men han behövde inte vänta tills föreställningen började innan han fick se de största djuren. Redan på vägen stötte han på lösa elefanter.

– Det gjorde mig väldigt förvånad, för elefanter har vi ju inte normalt sett här, berättar Göran Krantz i P4 Jönköpings program Pettsson & Co.

Gick de bara där, alltså?

– Ja, de gick där lösa och en av dem stod och gnodde sig mot trädstammen; ja, kliade sig helt enkelt.

Elefanterna verkade snälla och följsamma, berättar, Göran Krantz, och en av dem fick han till och med sig tillbaka halvvägs mot cirkusen, därifrån de hade rymt. Inte förrän efteråt kom det en viss rädsla.

– Jag tog det ganska lugnt, för elefanten jag var närmast visade ingen aggression eller liknande och jag gick mot honom från sidan och behandlade honom som man behandlar en häst.

När Göran Krantz gått cirka 150 meter med elefanten kom en djurskötare från cirkusen och mötte upp.

– Men en liten chock kom efteråt, det måste man erkänna.

Djurskötaren frågade Göran Krantz hur han hade fått med sig den ena elefanten och var den andra var. Båda fördes sedan tillbaka till cirkusen och var med på föreställningen som väntade.

– Och de har inte lyckats ge sig iväg igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista