1 av 5
Kö utanför Arbetsförmedlingen. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
2 av 5
Peter Andersson, chef för Arbetsförmedlingen i Växjö. Foto: Dick Kardell/Sveriges Radio
3 av 5
Clas-Göran Karlsson. Foto: Johan Fredriksson/Wikimedia Commons
4 av 5
Katarina Brännström, moderat riksdagsledamot från Växjö. Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix
5 av 5
Björn Lilja. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
EFTERMIDDAG I P4

Delade meningar om Arbetsförmedlingens framtid

11 min

I helgen fick Arbetsförmedlingens generaldirektör gå. Hur påverkar det länet och hur ser framtiden egentligen ut? Eftermiddag i P4:s reportrar träffade Peter Andersson, chef för Arbetsförmedlingen i Växjö och bjöd in de två riksdagsledamöterna Katarina Brännström (M) och Clas-Göran Carlsson (S) att debattera. Tillsammans med den tidigare arbetsförmedlaren Björn Lilja tittade vi även i backspegeln.

I helgen så fick Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist gå. Det meddelade arbetsmarknadsminister Hillevi Engström på en presskonferens där man hänvisade till att den situation som nu råder är ohållbar.

Bakgrunden är att Arbetsförmedlingens styrelse i fredags gick ut och deklarerade att de inte längre hade förtroende för Bermudez-Svankvist och att man under hennes ledning inte lever upp till Arbetsförmedlingens mål.

Reporter Dick Kardell träffade Peter Andersson, chef för Arbetsförmedlingen i Växjö, som dock var försiktigt positiv till myndighetens framtid.

– Vi tror att vi kommer fortsatt ha en tuff höst här med hög arbetslöshet. Samtidigt ser vi många positiva tecken, så vi har ändå anledning att tro att det kommer släppa lite på arbetsmarknaden. Å ena sidan tror vi det blir en bättre arbetsmarknad, å andra sidan ser vi fortsatt att det finns många som står långt ut från arbetsmarknaden och som behöver extra stöd, berättade Peter Andersson.

Som det ser ut just nu så ligger arbetslösheten i Kronobergs län på 9,2 procent, jämfört med 8,4 procent i hela riket. Arbetslösheten bland unga mellan 18-24 år ligger på 18 procent i länet - i riket är den siffran 16,8 procent.

I helgen avsattes Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist. Hur påverkar det Kronobergs län?

– Det är klart att det blir en dramatik i sådana här turer, när det händer stora saker. Samtidigt står vårt uppdrag kvar och det jobbar vi på med på olika sätt. I övrigt har jag inga kommentarer på det som har skett på nationell nivå.

Hur anser du att regeringens arbetsmarknadspolitik fungerar?

– När det gäller frågor kring hur arbetsmarknadspolitiken bedrivs så uttalar inte jag mig som tjänsteman överhuvudtaget för vi är tillsatta för att utföra ett uppdrag som politikerna tar fram och därmed är det en fråga du får ställa till politikerna.

I Eftermiddag i P4 hölls en debatt mellan just politiker - två av riksdagsledamöterna från länet - moderaten Katarina Brännström och socialdemokraten Clas-Göran Carlsson.

– Det är klart att när någon får lämna i förtid så är det ett misslyckande men jag tycker inte dramatiken borde bli så stor, säger Brännström.

– Arbetsförmedlingen kan inte trolla utan detta hänger ihop med konjunkturen och hur det går för vårt land, fortsätter hon.

Clas-Göran Carlsson är kritisk.

– Arbetslösheten idag är högre än riksgenomsnittet och är mer än dubbelt så stor som när den borgerliga regeringen tillträdde 2006, säger han.

Brännström å sin sida menar att man bör se tillbaka i tiden och att det då var socialdemokratiska män som styrde landet och det på fel sätt.

– På den tiden använde man förtidspensioneringar som ett verktyg för att hålla nere arbetslösheten, säger hon.

Klicka på ljudklippet för att lyssna på hela debatten.

Även den tidigare chefen för Arbetsförmedlingen i Växjö, Björn Lilja, intervjuades till dagens program av Eftermiddag i P4. Klicka på ljudklippet här intill för att lyssna.


KOMMENTERA: Vad tror du behövs för att Arbetsförmedlingen ska bli bättre på att förmedla jobb?

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista