Foto: Cecilia Läckberg Blom/Sveriges Radio
SVERIGE

Kan vara farligt att spärra sin patientjournal

1:46 min

Allt fler patienter väljer att spärra sina journaler. Något som kan försämra vården och äventyra patientens behandling, säger Gunnar Öhlén, överläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

– Det kan innebära att en röntgenundersökning eller ett viktigt odlingsresultat inte finns tillgängligt för den läkare som ska ge vården till patienten.

I dag kan en patient, med stöd av patientdatalagen, spärra sin sjukjournal.

Och det är något som allt fler väljer att göra.

I Stockhoms landsting har de spärrade journalerna ökat med 50 procent sen juli förra året. Från drygt 9 400 till knappt 14 000, skriver Svenska dagbladet.

Det handlar fortfarande om en ganska liten grupp patienter, totalt finns nämligen över tre miljoner journaler i systemet.

Men ökningen är ändå markant.

Och Gunnar Öhlén tror att det delvis beror på medias rapportering, när man upptäckt att obehöriga läst patienters journaler.

– Varje gång massmedia tar upp den här typen av diskussioner, har vi sett att det blir fler spärrar. Ofta är det någon personlig relation som gör att patienter väljer att göra en spärr.

Men Jimmie Trevett, ordförande på riksförbundet för social och mental hälsa, tycker att det är bra att en person kan välja att spärra sin journal. Men säger också att bättre kontrollsystem behövs.

– Jag tycker att alla patienter ska kunna spärra sin journal, det finns undersökningar som visar att man får sämre somatisk vård idag i Sverige om man har psykiskt ohälsa. Också det allmänna bemötandet kan bli sämre, om det i journalen står att man har psykiatriska problem.

– Det behövs en bättre behörighetskontroll, det framgår ju när obehöriga har kunnat läsa andras journaler. Men huvudsaken är att man ska kunna spärra sin journal om man vill, säger Jimmie Trevett.

Kan du tänka dig att spärra din journal? Om ja, varför? Om nej, varför inte?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista