Foto: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix
SVERIGE

Ska löna sig att ta emot flyktingar

1:02 min

Regeringen satsar 350 miljoner kronor per år på att ge kommuner som tar emot många flyktingar mer ersättning – medan de som tar emot färre ska få mindre. Det säger intergrationsminister Erik Ullenhag om en budgetsatsning som regeringen i dag offentliggör.

– Det innebär att vi får ett rättvisare system i ersättning för flyktingmottagande, säger Ullenhag.

Kommuner som Södertälje, Borlänge och Kristianstad är vinnare, medan Vellinge, Danderyd och Lerum är förlorare, enligt Ullenhag.

– Vi lägger samtidigt förslag om att man ska ha skyldighet som en nyanländ flykting att flytta till erbjudet arbete runt om i landet, säger Ullenhag.

Tidigare i år skrev det moderata kommunalrådet i Alvesta Mats Johnsson ett brev till integrationsminister Erik Ullenhag, där han menade att påfrestningarna för kommunerna när det gäller flyktingar är för stora och staten måste ta sitt ansvar och ge kommunerna mer pengar för flyktingmottagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista