Foto: Scanpix
SVERIGE

Polisen efterlyser fler verktyg för att komma åt kriminaliteten på nätet

6:12 min

På "Darknet" kan man vara helt anonym på nätet - något som ska underlätta för bland annat regimkritiker att kommunicera med omvärlden men som också ger utrymme för kriminella. Polisen efterlyser lagstiftning för att komma åt de krypterade uppgifterna - något som föreningen Reportrar utan gränser menar skulle vara förödande.

Via ett program som laddas ned på datorn kan man med hjälp av "Darknet" vara helt anonym på nätet - ingen utanför ska kunna se vad man gör och kommunicerar. Detta är en tjänst som bland annat Sida sponsrar för att människor i diktaturer ska ges möjlighet att kommunicera med omvärlden utan att ens egen säkerhet ska hotas.

I grunden är tanken god, men "Darknet" ger också utrymme för många kriminella som tack vara krypteringstjänsten kan utöva människohandel, droghandel och utbyte av barnporr helt i fred. Detta har vi rapporterat om tidigare.

Polisen kan i dagsläget inte göra så mycket. Eftersom allt är krypterat är det i princip omöjligt för polisen att agera. Men polisen vill nu få möjlighet att låsa upp krypteringstjänster för att komma åt bland annat barnpornografin.

– Vi måste få en lagstiftning som ger oss möjlighet att få tillgång till de krypterade tjänsterna. Att få ut en nyckel för att komma åt den grova brottslighet som det faktiskt är, sa Per-Åke Wecksell på IT-brottssektionen vid Rikskriminalen till P3 Nyheter för några veckor sedan.

Men att polisen skulle få tillgång till krypteringsnycklar för att komma åt kriminaliteten som också döljer sig krypterade på exempelvis "Dark internet" vore förödande för demokratin och skulle egentligen bara slå mot oskyldiga, menar Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Från vårt perspektiv är den här typen av tjänster där journalister kan bli kontaktade i det fördolda ett av de viktigaste verktyg som vi vet att journalister använder sig av runt om i hela världen för att kommunicera på ett säkert sätt, säger Lundqvist. 

Eftermiddag i P4:s programledare Sandra Skeppar ringde upp Björn Sällström som arbetar vid Rikskriminalen.

Är Reportrar utan gränsers kritik befogad?

– Ja, det är den i och för sig. Här måste man väga flera frågor mot varandra, säger Björn Sällström.

Vill ni på polisen komma in i de krypterade tjänsterna?

– För polisens del finns det inget syfte att komma åt nycklarna. Vi vill komma till rätta med kriminaliteten som finns bakom sidor på nätet.

Hur gör ni det?

– Vi måste ha andra typer av tekniska verktyg för att komma åt krimininaliteten utan att identifiera alla som är på nätet, säger Sällström och menar att det ligger hos politiker och lagstiftare att ordna det.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Polisen maktlös på "Dark internet"

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

#link=358952#och utbyte av barnporr. Det är exempel på vad som pågår på det så kallade "Darknet". Det som finns där går inte att hitta via sökmotorer och användarna lämnar inga spår efter sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista