Familjeekonomen Bodil Hallin Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Ska ungdomarna betala för sig hemma? Ja, säger familjeekonomen

"Det kan kännas girigt och bli en konstig situation"
5:48 min

Familjeekonomen Bodil Hallin gästade förmiddag i P4 och berättade att hon tycker att man gör barnen en tjänst när de får betala för sig hemma. På så vis blir de ekonomiska tidigare. Det lagstadgade försörjningsansvaret upphör nämligen när barnet fyller 18 år eller till de fyller 21 år om de fortfarande går kvar i gymnasiet.

– Jag tycker att man gör sina barn en björntjänst om man försörjer dem för länge. Genom att betala hemma lär sig ungdomarna att ta ansvar för och planera sin ekonomi. De lär sig vad saker kostar och förstår fördelen med buffertsparande. De blir helt enkelt rustade inför livet som vuxen, säger Bodil Hallin.

Vad är då en rimlig summa att betala hemma?

– I broschyren "Koll på pengarna" som Konsumentverket givit ut finns beräkningar som visar att en tjej bör betala 3680 kronor i månaden för el, hyra och mat utöver lunch och förbrukningsvaror när man bor hemma. För en kille är siffran något högre eftersom killar äter mer mat. Den siffran landar på 4110 kronor.

Bodils punkter för hur man tar snacket:

  • Förbered dig väl, använd Konsumentverkets broschyr. Prata dig samman med barnets andra förälder. Fråga hur andra föräldrar har gjort. Ha koll på din familjs utgifter.
  • Bestäm en tid då ni kan sitta ostört.
  • Ta avstamp i lagen och utgå från att barnen ska betala hemma när försörjningsansvaret är avslutat.
  • Ha Konsumentverkets beräkningar som diskussionsunderlag. Det blir mindre laddat om du har uppgifter från tredje part.
  • Kom överens om att stämma av om hur det funkar efter några månader.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".