Mats Johnsson (M) är positiv till förslaget om mer pengar till de kommuner som tar emot många flyktingar. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio.
ALVESTA

Förslag till ändrade flyktingregler välkomnas av kommunalråd

1:37 min

Kommuner som tar emot många nyanlända flyktingar i förhållande till sin folkmängd kommer att få högre ersättning från staten i fortsättningen. Det enligt ett förslag från regeringen som offentliggjordes i dag. Det moderata kommunalrådet i Alvesta kommun, Mats Johnsson, som krävt att staten ska ta ett större ekonomiskt ansvar för kommunernas flyktingmottagande, är nöjd med förslaget.

Tidigare i år skrev det moderata kommunalrådet i Alvesta Mats Johnsson ett brev till integrationsminister Erik Ullenhag där han menade att påfrestningarna för kommunerna när det gäller flyktingar är för stora och att staten måste ta sitt ansvar och ge kommunerna mer pengar för flyktingmottagande.

– Det är helt klart ett steg i rätt riktning att kommuner som tar emot många flyktingar får en rättvis fördelning ekonomiskt, säger Johnsson om förslaget.

Vad skulle det innebära för Alvesta?

– Vi har inte räknat ut det men vi ser att det satsas 350 miljoner per år och jag utgår från att Alvesta kommer få en stor del av den kakan.

Regeringens förslag är att satsa drygt en miljard kronor från och med nästa år till 2017, på att ge kommuner som tar emot många flyktingar mer ersättning - medan de som tar emot färre ska få mindre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista