Vid infarten till den kommun där det finns klagomål på försent utbetalat försöjningsstöd. Foto: Rikard Persson/Sveriges Radio
Lessebo

Sena utbetalningar av socialbidrag

"Många i Lessebo har samma problem"
1:48 min

Försörjningsstödet i Lessebo kommun, eller socialbidraget som det hette tidigare, kommer alldeles för sent - något som gör att det är svårt att hinna betala räkningar i tid. Det säger flera som P4 Kronoberg har varit i kontakt med.

En man som vill vara anonym säger att det har varit problem i flera månader med att försörjningsstödet kommer sent.

– Det gör att det blir svårt att betala räkningar varje månad, jag får ofta en påminnelseavgift, säger han.

P4 Kronoberg har även varit i kontakt med en annan man som säger att han får försörjningsstödet månaden efter som pengarna skulle har kommit. Det här gör att han får låna pengar från vänner för att kunna betala räkningar i tid.

– Många som bor i Lessebo kommun har samma problem, säger mannen.

Ann Lund, socialchef i Lessebo kommun, säger att hon känner till problemet att människor får sitt försörjningsstöd försent. En orsak kan vara att handläggare blir sjuka och att andra handläggare då inte har möjligheten att ta över ärenden vilket gör att det blir en fördröjning. En annan orsak är att personer inte skickar in fullständiga uppgifter i tid och då kan det också bli en fördröjning.

– Vi har ett strikt regelverk att förhålla oss till. Vi kan inte betala ut pengar om man inte skickar in en komplett ansökan, säger hon.

Mannen vi har pratat med är ändå kritisk till kommunen. Han säger att det kan dröja till månadens absolut sista dagar innan kommunen hör av sig och säger att uppgifter saknas, trots att han har skickat in en ansökan i god tid.

– Om det är på det viset så är det väldigt olyckligt. Men det finns inget självändamål från oss att medvetet försena utbetalningar, säger Ann Lund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".