1 av 6
Kålrabbilåda. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
2 av 6
Kålrabbilåda. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
3 av 6
Rödvinskokta majrovor. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
4 av 6
Rödvinskokta majrovor. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
5 av 6
Kryddor. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
6 av 6
Kocken Sune Markmann. Foto: Michelle Hallberg/Sveriges Radio
P4 Kronoberg

Rödvinskokta majrovor och kålrabbilåda

Kocken Sune Markmann hälsar på i radioköket för att laga lite mat i Förmiddag i P4. Den här tisdagen gör Sune rödvinskokta majrovor och en kålrabbilåda.

 

Rödvinskokta majrovor          

För 4 pers

4 st majrovor
2 st Schalottenlök
1 stor vitlöksklyfta
2 tsk smör
1 tsk råsocker
4 dl kalvbuljong
4-5 dl rött vin
1 dl gräslök

Skala och klyfta majrovorna. Finhacka schalottenlöken. Hacka vitlöken smått. Detta brynes sen i smör i en kastrull. Tillsätt råsocker. Späd sen det hela med kalvbuljongen och det röda vinet. Låt blandningen koka och reduceras ner. Strö över skuren gräslök vid servering. Passar till stekt fläsk, stekt rimmad oxbringa och grillad karré

 

Kålrabbilåda

För 4 pers      (Ugn 225 grader)

4 st kålrabbi
2 st gul lök
2 msk margarin
400 gr nötfärs
Ca 1 tsk salt
½ tsk timjan
½ tsk rosmarin
1 dl crème fraiche
2 msk chilisås
2 dl riven ost

Skala och skär kålrabbin i skivor lägg skivorna i kokande lättsaltat vatten. Låt koka i två minuter. Ta sen upp och låt dem rinna av.

Skala och hacka den gula löken. Fräs den i margarin i en stekpanna. Tillsätt nötfärsen och bryn den.

Ta av från spisen och krydda med salt, timjan och rosmarin. Tillsätt crème fraiche och chilisås.

Varva kålrabbin med den redan frästa blandningen ovan.

Strö över den rivna osten och gratinera det hela i ugnen i ca 10-12 min.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".