Regn. Foto: Jens Meyer/Scanpix
Väder

God utsikt för säkrare väderprognoser

Brukar du få regn när prognosen säger uppehåll? Nästa år ska de svenska väderprognoserna bli både säkrare och mer detaljerade. Nästa år inför SMHI en ny modell för att förutse vädret, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Modellen kommer att göra prognoser för många fler punkter i landet för att bättre fånga de lokala variationerna.

– När en kund eller allmänheten går in på en ortsprognos så ska man där kunna få ett komplement som till exempel säger att "det mest troliga är att du får uppehåll, men det finns en 20 procents risk för nederbörd, för vi ser att i närområdet finns det skurbetonat väder", säger prognoschef Fredrik Linde till radion.

Det är första gången sedan 2006 som SMHI:s prognosmodell förbättras. Vädertjänsten har tidigare fått kritik för att träffsäkerheten i prognoserna inte når upp till regeringens mål på 85 procent.

TT

Säkerheten i prognoserna

De senaste fem åren har träffsäkerheten i SMHI:s endygnsprognoser legat mellan 82-83 procent.

Träffsäkerheten bygger på prognoserna för temperatur, vindhastighet, nederbörd och moln.

På många håll i världen anger meteorologerna hur säker eller osäker en prognos är. Det gör dock inte SMHI i de generella väderprognoser som är riktade mot allmänheten.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista