Hovshaga kyrkogård
Växjö

Kyrkogården firar med musik och föreläsning

"Det här är ett sätt att göra det mer trivsamt"
1:31 min

Idag fyller Hovshaga begravningsplats 30 år och det kommer att uppmärksammas fram till på lördag. På området kommer det ske olika aktiviteter, bland annat föreläsningar och samtal om olika religioner och begravningstraditioner.

Men det kommer även att handla om musik och festligheter.

– Det här är ett sätt att göra det lite mer spontant, lite mer trivsamt att besöka en kyrkogård. En kyrkogård kan ju ofta förknippas med att det är sorg och tråkigheter. På det här sättet kan man få komma till en kyrkogård och se hur det fungerar och hur det ser ut, vilka olika typer av gravskick man har. Sådant som man annars kanske inte hade sett, säger Mats Lindblad, som är kyrkogårds- och fastighetschef i Växjö.

Festligheter och begravning, hur rimmar det?

– Det är kanske inte det första man tänker på i stunden. Men Hovsaga begravningsplats är en särskild begravningsplats för flera trosinriktningar och kulturella inriktningar. Så det är inte helt ovanligt att man vid en begravning kan ha lite feststämning. Det är ett fenomen som finns som vi knyter an till genom musik och förtäring. Vi kommer att visa upp den positiva sidan, hur man kan underlätta för anhöriga i sorgearbetet och så vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".