Så här ser det ut på Laganvägen i Lagan. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Lagan

Trafikverket planerar nya övergångsställen i Lagan

1:26 min

Det blir nya övergångsställen i Lagan. Vi har idag berättat om familjen Lindelöv som anser att trafiksitutionen är kaosartad, eftersom trafiken ofta omleds från E4:an in i Lagan, när det varit en trafikolycka. Och nya övergångsställen är på gång.

Familjen Lindelöv har skrivit till Trafikverket för att få till fler och förstärkta övergångsställen. Men det här är redan på gång, det säger Johan Almgren, trafikplanerare för Kronoberg på Trafikverket.

– Vi på trafikverket har fört en dialog med Ljungby kommun sedan en tid tillbaka. Vi har kommit överens om att vi ska anlägga övergångsstället på Storgatan. Vi har lokaliserat en plats som självklar och det är i anslutning till Nygatan, säger han.

Han menar att det här kommer passa bra in i kommunens gång- och cykelvägnät. Kanske blir det också så att man kommer att titta på flera platser.

– Det här kom ju från att man la ner en av skolorna i Lagan och att nu samtliga barn ska ta sig till Åbyskolan. Och eftersom de flesta av samhällets barn bor på fel sida av Storgatan så har vi fört en dialog hur vi ska förbättra skolvägarna för dessa barn.

Den här familjen vill ju även ha förstärkta övergångsställen - är det något ni siktar på också?

– Jag ser det som en flerstegsraket. I första hand så blir det ett målat övergångsställe. Förstärkning med blinkande lampor och så vidare, det får i så fall bli en senare fråga.

När det gäller omledningen av trafiken från E4 och in i Lagan, hur ofta sker det?

– Ungefär hundra omledningar per år brukar vi säga att det sker.

De kämpar för nytt övergångsställe

Småbarnsfamiljen Lindelöv, Benny och Desere, kämpar för ett säkrare övergångsställe i Lagan. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio

#link=358994#försöka gå över gatan i centrala Lagan. Det anser småbarnsföräldrarna Benny och Desere Lindelöv. Nu kräver de att Trafikverket sätter upp förstärkta övergångsställen i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista