Familjen riskerar utvisning. Foto: Lena Pettersson/Sveriges Radio
Kronoberg

Utvisningshot oroar trots löfte om respit

"Vi tänker på vad som händer efter februari"
1:32 min

Den utvisningshotade två-årige pojke som lider av svåra sjukdomar och hans familj har fått en tillfällig respit från Migrationsverkets hot om utvisning. Men oron är inte över.

– Att man har senarelagt det här med utvisning det är inte lösning för oss, vi tänker redan nu vad händer efter februari, det säger mamman till pojken Abulena Bislimi.

Hon sitter soffan i vardagsrummet i familjens lägenhet, åtta-åriga Ilmedina knuffar lillebror Riad barnvagn fram och åter. Som hos vilken familj som helst, om det inte vore för droppställningen för sondmatning bredvid teven.

– Det är nu vi behöver hjälpen. Det är nu Riad behöver hjälp, nu är vi mer stressade än vi var innan, mer oroliga än vad vi var innan, säger hon.

Riad vaknar, händer och armar börjar krampa och han behöver massage, Riad är född med ryggmärgsbrock och vattenskalle - han har också en hjärnskada och behöver hjälp med allting och vård dygnet om. Efter tre månader på sjukhus får nu familjen medicinska hjälp i hemmet.

Men hela tiden har familjen levt med hotet om utvisning. Migrationsmyndigheterna har sagt nej till uppehållstillstånd - fram till i slutet på förra veckan då en dörr öppnades på glänt: då kom ett besked om att utvisningen inte kommer att verkställas före februari, och med en ny ansökan kan familjen möjligen få ett tillfälligt uppehållstillstånd - men för Abulena är det svårt att leva i ovissheten.

– Jag vill vara säker på att Riad får den vård han behöver, även i framtiden och för det krävs att familjen får stanna i Sverige, säger Albulena Bislimi.

Men Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson säger att svensk domstol funnit att nödvändig vård för Riad finns i hemlandet och då blir det inget uppehållstillstånd i Sverige.

– I detta fallet så är det så att svensk domstol har slutligt avgjort det här ärendet och man menar på att - vad finns i hemlandet? Och där har den svenska lagstiftaren varit otroligt tydligt. Man uttrycker sig ungefär såhär - att även om vården inte är likvärdig i hemlandet, så räcker det att det finns vård. Och då får inte Migrationsverket eller domstol besluta om ett uppehållstillstånd.

Familj med sjukt barn riskerar utvisning

– För det första är det ju omöjligt att veta om pojken kommer att klara att transporteras tillbaka till Kosovo i den situation som han är i nu, för det andra vet vi ju inget om den vård han kan få i Kosovo om han kommer tillbaka dit, säger Elisabeth Ask Lundberg som är familjens advokat.#link=359008#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".