1 av 2
Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
Johan Harrysson. Foto: Växjö kommun
Växjö

Växjös gymnasiechef sitter i kritiserade Lundsbergs styrelse

2:18 min

Chefen för gymnasieförvaltningen i Växjö, Johan Harrysson, sitter med i Internatskolan Lundsbergs styrelse. Lundsberg är återigen i blåsväder efter nollningen förra veckan där elever brändes med strykjärn.

– Jag fick en fråga i början av året, man behövde någon med kunskap i utbildningsområdet i styrelsen. Och jag har själv gått på skolan mellan 1984 och 1987, säger Johan Harrysson.

Hur tänkte du på den kritiken som varit tidigare om misshandlar, maktspel, penalism och så vidare?

– För mig handlar det väldigt mycket om att göra skolan bättre, det är en utmaning att göra skolan till en riktigt bra skola där allt sånt här försvinner.

Vilken är din bild av skolan när det gäller mobbning, penalism och så vidare?

– Jag har inte varit direkt inblandad i det som varit tidigare, men nu när jag gått med i styrelsen har jag blivit uppdaterad. Styrelsen och skolan har ju under de två senaste åren jobbat otroligt mycket med den här frågan. Så att det här dyker upp nu är förvånande, men inte för den skull mindre allvarligt.

Ser du några problem med att du är gymnasiechef och samtidigt sitter med i Lundsbergs styrelse?

– Nej, det gör jag inte, för min del handlar det om att utveckla skolan. Att jag får erfarenheter från olika håll kan vara jättebra för de skolor som jag är ansvarig för även här.

Nu ska skolledningen utredas och igår sade skolminister Jan Björklund att han kan tänka sig att stänga ner skolan om Skolinspektionen kommer fram till att tillståndet för Lundsberg bör dras in.

Och Ove Dahl, kommunchef i Växjö kommun, ser i nuläget inget problem med att gymnasiechefen sitter i Lundsbergs skolas styrelse.

– Vi fick informationen för ungefär sex månader sedan och då gjorde vi bedömningen att det var förenligt med hans jobb i Växjö och det inte påverkade det. Vi såg det som en kompetensutveckling för Johan, säger Ove Dahl.

Hur tänker du kring det nu när skolan återigen fått mycket kritik?

– Jag har ju inga andra uppgifter än det jag fått via media så jag kan inte riktigt bedöma det som har hänt. Men är det så att det förändrar något för Johans del så kommer vi att diskutera det.

Man har ju pratat mycket om pennalism, trakasserier och mobbning tidigare också på Lundsberg, det var inget ni tänkte på när det gällde Johan Harrysson och Lundsberg?

– Det var ingen fråga som vi diskuterade överhuvudtaget utan vi diskuterade det uppdrag han hade fått och att han hade fått det på Lundsberg. Så skolans regler och vad som har efterlevts var inget som diskuterades vid det tillfället.

Kan det skada förtroendet för gymnasiechefen och för kommunen att en person sitter i en styrelse för en skola som blivit hårt kritiserad?

– Vi tar ju ställning till den frågan när det hela är utrett och vi ser vad som hänt. Skulle det visa sig att det finns något där som är olämpligt kommer vi ta upp frågan med Johan men i dagsläget ser jag inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista