1 av 3
Andreas Carlsson och Magnus Lundin, AMB, "artistskolan "i Tingsryd. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
2 av 3
Fyra tjejer från Helsingborg som precis flyttat till Tingsryd och börjat på AMB. Lisa Green, My Wåhlander, Desirée Christensson och Isabelle Börgesen. Foto Per Brolléus/ Sveriges Radio
3 av 3
Andreas Carlsson, Magnus Lundin utsågs till ambassadörer för Tingsryds kommun av Britta Isaksson, kommunfullmäktiges ordförande. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio
Kronoberg

Skolstart för artistskolan AMB

1:58 min

Den har kallats för popskolan eller artistskolan. I två år har Andreas Carlsson och Magnus Lundin burit på sin "baby". Och idag förlöstes den när det var historisk skolstart för AMB, Academy of Music and Business i Tingsryd.

– Målet med AMB är att skapa en skolmiljö och ett koncept som funkar när man drar på sig träfracken och försvinner från det här livet ut i verkligheten. Då driver någon annan skolan vidare och eleverna har blivit popstjärnor eller entreprenörer, säger Andreas Carlsson som grundat skolan tillsammans med Magnus Lundin i Tingsryd.

Men hur ska man få lilla Tingsryd att associeras med nästa generations världsartister i konkurrens med tex London och Stockholm?

– Vi har redan passerat den tröskeln. Alla i svensk musikbransch vet redan var AMB i Tingsryd är. Senast igår hörde vi någon i England som var sugen på att börja här, säger Andreas Carlsson.

Och det finns inget liknande någonstans i världen enligt honom.

– Det finns ingen som börjar på ruta ett som vi gör och som inte riktar in sig mot en bransch som är ganska förlegad. Vi tittar enbart framåt och vi har en ganska djup kunskap som vi kan ta med oss,  säger Andreas Carlsson.

– Min passion i livet har blivit att förmedla något som jag själv har fått, att få lära ut det utanför kameran och låta andra få ta del av den kunskapen.

Nu är de ambassadörer för Tingsryd

Andreas Carlsson, Magnus Lundin och Britta Isaksson. Foto: Per Brolléus/ Sveriges Radio

Samma dag som det var upprop i deras skola, AMB, Academy of Music and Business, utsågs de till ambassadörer för Tingsryds kommun. Grundarna till AMB, Andreas Carlsson och Magnus Lundin, fick ta emot utmärkelser av kommunfullmäktiges ordförande Britta Lundén. Hör hur det lät då!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista