Carina Adolfsson Elgestam (S). Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
KRONOBERG

Carina A Elgestam (S) vill förbjuda cyklande på övergångsställen

1:24 min

En av riksdagsledamöterna från länet, socialdemokraten Carina Adolfsson Elgestam, vill att det ska bli förbjudet för cyklister att cykla över övergångsställen. Hon planerar att skriva en motion om detta när riksdagen börjar sin allmänna motionstid den 18 september.

I dagsläget är det inte förbjudet för dig som cyklar att korsa en väg på ett övergångsställe, men övergångsstället är tänkt för gående och det är därför olämpligt att cykla där. Och om du cyklar över ett övergångsställe så är det du som cyklist som har väjningsplikt mot både gående och fordon på vägen.

– När jag hör att det är reglerat i lag vad som gäller för cyklister i förhållande till övergånggställen så måste vi naturligtvis ändra på det.

Adolfsson Elgestam ser det som viktigt att klargöra vad som gäller.

– Det är allvarligt om det finns en oklarhet om vilka lagregler som gäller, säger Elgestam.

Att poliser skulle ställa sig vid övergångsställena för att se till att den tänkta lagen följs är inte aktuellt, menar Elgestam.

– Jag tror inte alls att man behöver ställa poliser vid övergångsställena, säger Adolfsson Elgestam och fortsätter:

– De flesta cyklister harmoniserar sig ju med trafiken. Men jag har själv som bilist varit med om cyklister som bara cyklar rakt ut så man nästan måste tvärnita för att inte köra över dem. Med en lag är det den typen av cyklister som man kan få till åtgärder på.

Diskussionen om cyklande på övergångställen drogs igång under dagens P4 Morgon. KLICKA HÄR för att lyssna på programmet i sin helhet i efterhand. Och vad tycker du? Borde man lagstifta bort cyklandet på övergångsställen?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista