Lundsbergs skola. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio.

Lundsbergs skola stängs tillfälligt på torsdag

Skolinspektionen har beslutat att tillfälligt stänga Lundsbergs skola efter helgens strykjärnsmisshandel.

Skolinspektionens beslut innebär ett tillfälligt verksamhetsförbud för skolan. Det innebär att skolan stängs från och med i morgon, torsdag. Förbudet får gälla högst sex månader.

"Händelsen är av mycket allvarlig karaktär och visar att stiftelsen inte förmått att genomföra den förändring man tidigare åtagit sig", säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen enligt ett pressmeddelande.

Kopplat till beslutet är krav på en rad åtgärder som skolan måste vidta för att i framtiden kunna återta verksamheten.

Under de senaste åren har Lundsbergs skola uppmärksammats i samband med ett flertal övergrepp eller falla av kränkningar. I oktober 2011 gjorde Skolinspektionen ett oanmält besök och fann att pennalism förekom. I november samma år polisanmälde Skolinspektionen våld på skolan och en förundersökning inleddes.

Inspektionen fick efter besöket muntliga uppgifter om sexövergrepp på skolan. Detta sågs som frågor inom diskrimineringsombudsmannens ansvarsområde, och uppgifterna lämnades dit. DO vidtog inga åtgärder och polisen underrättades inte.

Förundersökningen om misshandel lades senare ned, då de utpekade offren förnekade att de drabbats.

Skolinspektionen har besökt skolan ett antal gånger, med en rad inspektörer, i en inspektion som avslutades i april 2013, berättar Begler. Skolan har vidtagit en hel del åtgärder, säger hon.

– Det är väldigt sorgligt att konstatera att så kort efter tillsynen, bara några dagar efter skolstart, så inträffar så allvarliga händelser, säger Begler.

– Det är inte på något sätt förenligt med hur det ska se ut på en skola. Vi ser att de åtgärder som vidtagits har inte på något sätt räckt till.

Samtidigt meddelar inspektionen regeringen att den anser att statsbidraget till skolan bör stoppas.

– Väldigt ingripande beslut, jag är medveten om det, men vi har ändå ett uppdrag om att skydda barn och elever från allvarliga kränkningar, säger Begler.

Ansvariga har inte lyckats säkra elevernas trygghet och studiero, skriver inspektionen.

"Utsatta elever på en internatskola är i en extra svår situation, eftersom de inte kan gå hem och den direkta kontakten med föräldrar och andra utanför skolan är begränsad", säger Begler vidare enligt pressmeddelandet.

Med facit i hand anser hon att det var fel av myndigheten att avsluta inspektionen i våras, säger Ann-Marie Begler. Kulturen och värdegrunden hade inte förändrats tillräckligt.

– Vare sig hos elever eller bland ett antal vuxna, säger hon.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista