Micke Lindhe med sin tjusiga hoj. Foto: Emma Kvennberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

När cykeln är en accessoar

"Jag har alltid hållit på med cyklar"
5:12 min

De senaste åren har man sett dem allt oftare - racercyklarna med allt lull-lull bortplockat. Eleganta avskalade konstverk på två hjul. Utan växlar och ibland med fast nav. Dessa cyklar kallas i första fallet för single-speed och det andra för fixie. I Förmiddag i P4 berättade Micke Lindhe om sin passion för denna typen av cyklar.

Förrutom naven, vad är det för skillnad på en fixie och en single-speed?

– En fixie är ofta en så kallad velodromcykel, medan en single-speed byggs av en vanlig racercykel, säger Micke Lindhe.

Många som håller på med den här typen av cyklar är noga med hur cykeln ska se ut och är nördar med detaljer. Ofta är cykeln en accessoar inom den så kallade hipsterstilen. I storstäderna träffas många fixie- och singlespeedåkare för att åka tillsammans. Cyklingen och cyklarna är en livsstil.

Micke Lindhe har ett helt gäng cyklar själv och den här dagen cyklade han till radiohuset på en fixie i carbon som är en sorts kolfiber som gör att cykeln inte väger något, men dessa avskalade cyklar har annars ofta byggts av gamla racercykelramar, men ibland gör sig cykeln bäst i original.

– Den snyggaste single-speeden jag har sett var en Colnago-racer. En mycket vacker italiensk racer, men där är jag lite osäker om den borde byggts om till en single-speed. Den borde nog vara i originalutförandet istället, med växlar och bromsar, säger Micke Lindhe.

Vilka var det som började med den här typen av cyklar?

– Det var cykelbuden i New York som började i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet. Om man vill se hur det kunde se ut så finns det en gammal film med Kevin Bacon från 1986 som heter Quicksilver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".