Fanny Roos hoppas på guld. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
FRIIDROTT

Roos ett av flera guldhopp från länet i friidrotts-SM

"Hoppas prestera på min toppnivå"
1:39 min

Fanny Roos som tävlar i kulstötning för Ljungby Friidrottsklubb är ett av länets stora guldhopp när friidrotts-SM avgörs i helgen i Borås. Hon hoppas på att göra bra ifrån sig när kultävlingen avgörs redan i kväll.

– Jag hoppas kunna prestera på min personliga toppnivå och vara med och fightas om medaljerna och så småningom ta en finnkampsplats, säger hon.

Fanny Roos har i år slagit svenskt juniorrekord flera gånger, vunnit junior-SM och blivit femma på junior-EM.

Med 15,82 som allra bästa resultat är hon bara 24 centimeter från Catarina Anderssons svenska årsbästa och över halvmetern bättre än tredje bästa kvinna. Det kan alltså bli en hård strid om segern där Fanny Roos litar på att hennes tävlingsnerver ska fälla avgörandet.

Vi träffar 18-åriga Fanny Roos under SM-uppladdningen i hennes källarvåning i Växjö. Hon studerar på Katedralskolan. Hon ställs nu inför en ny typ av tävling när kulstötningen avgörs på Stora torget i Borås redan i kväll.

– Jag tycker det ska bli jättespännande, förmodligen blir det mycket publik och bra stämning så det ska bli jätteintressant.

Till de verkligt stora guldfavoriterna hör förstås också Angelica Bengtsson från Väckelsång i stavhopp, tävlande för Hässelby och på 400 meter häck, guldmedaljören från i fjol, Niklas Åkerström från IFK Växjö. Stor medaljmöjlighet har också Fredrik Johansson, IFK Växjö, som tagit brons på 3000 meter hinder fem år i rad och i år bara har ett namn före sig i Sverigebästalistan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".