En älg på morgonpromenad. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
KRONOBERG

Arga älgar inte fulla utan giriga

1:08 min

De senaste dagarna har medierna fyllts med rubriker om fulla älgar som beter sig skumt. Bland annat finns rapporter om att de jagat barn när de ätit fallfrukt och man har då tolkat det som att de är fulla. Men Jenny Berntson Djurvall från P1:s program Naturmorgon är mycket tveksam till att det handlar om fylla.

– Att de jagar barn är inte alls konstigt. De är giriga och sugna på kanonfesten med äpplen. De älskar äpplen och tänker inte gå därifrån frivilligt. Aggressiviteten handlar om att äpplen är gott, säger Jenny Berntson Djurvall från Sveriges Radios Naturmorgon i P1.

De vill skydda äpplena, helt enkelt?

– Ja, de tänker stå där och käka dem.

Men det finns rapporter om att de står och dåsar till?

– Ni vet väl hur det är när man köpt jättemycket gott godis, det är jättesvårt att sluta.

Hon får medhåll av Göran Bergkvist, klövviltskonsulent på Jägareförbundet, som menar att en fullvuxen älgtjur måste äta otroliga mängder för att påverkas och att det i stället handlar om att mota bort dem som kommer i närheten av de eftertraktade äpplena. 

Förmiddag i P4:s Carina Bergqvist fick under torsdagens morgonpromenad se en älg i Fyllerydsskogen där det, som vi rapporterat om tidigare, setts flera älgar som uppträtt aggressivt. En bild på bjässen ser du här ovan.

Är du en av dem som stött på en arg älg? Dela gärna med dig av din berättelse i kommentarsfältet!  

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista