En av länets alla katter. Foto: Sveriges Radio
Kronoberg

Allt mer avancerad djursjukvård höjer premierna

1:43 min

Hund- och kattägare efterfrågar allt mer avancerad veterinärvård för sina djur. Det innebär ökade kostnader för försäkringsbolagen och också höjda försäkringspremier.

– Vi har sett en kostnadsökning på ungefär 15 procent under det första halvåret i år jämfört med första halvåret föregående år, och därför behöver vi också göra en premiehöjning i takt med det här, säger Cecilia Winter som är pressansvarig på Agria Djurförsäkring.

Vad beror den här ökningen på?

– Vi tror att djurägare i dag är allt mer benägna att kosta på sitt djur vård och att de också erbjuds väldigt avancerade vårdmöjligheter. Djursjukvården är lika avancerad som humansjukvården i dag, du kan byta höftleder och göra väldigt avancerade behandlingar.

Kan det vara så också att fler och fler är oroliga för sina djur och springer till veterinären lite i onödan?

– Ja, det är faktiskt så att vi ser att frekvensen ökar väldigt mycket, man är mer benägen att gå direkt till veterinären istället för att ta råd och kanske vänta lite. Både hunden och katten är mycket mer en familjemedlem som man månar väldigt mycket om och då är man orolig och vill hjälpa djuret så fort man ser att det mår dåligt.

Varje dag betalar Agria Djurförsäkring ut drygt tre miljoner kronor i ersättning för vård av hundar och katter, och bara det senaste året har kostnaderna alltså ökat med 15 procent. Och det har nu i höst lett till höjda försäkringspremier med ungefär 15 procent.

Även på försäkringsbolaget If har man tydligt märkt att veterinärvårdskostnaderna för just hund och katt ökar. Och på försäkringsbolaget Dina försäkringar säger man att det kan bli märkbara premiehöjningar för vissa raser som är extra drabbade av sjukdomar.

Att ha en katt försäkrad kan kosta upp emot 2 000 kronor per år och för en hund ligger premien på upp till 5 000 kronor per år.

Finns det inte en risk att fler väljer att låta bli att försäkra sina djur om det blir för dyrt?

– Vi får ju följa prisutvecklingen noga för det vore ju olyckligt om premierna ökar så att man väljer att vara oförsäkrad. Det slår ju direkt mot djurskyddet, men det är ju en risk vi också funderar på, säger Cecilia Winter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista