Ingemar Swalander (M). Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
RYANAIR

"Vi som flygplats har ingen möjlighet att kontrollera ägarförhållanden eller fackliga villkor"

1:19 min

I vårt län har Socialdemokraterna riktat hård kritik mot Ryanair - och man kräver i en motion att de företag som Småland Airport samarbetar med ska kunna leva upp till samma uppförandekod som landstingets samarbetspartners. Ingemar Swalander, moderat ordförande i flygplatsbolagets styrelse, menar att det är omöjligt att kontrollera villkoren för anställda hos utländska bolag som trafikerar flygplatsen.

Kritiken mot flygbolaget Ryanair som inte låter sina anställda vara med i facket växer - och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström gick igår och markerade sitt missnöje mot Ryanairs kränkning av fackliga rättigheter.

Ingemar Swalander är moderat ordförande i flygplatsbolagets styrelse - och han kommenterade den växande kritiken mot Ryanair så här under onsdagen.

– Våra ägare får ta ställning i den här frågan och som du vet så har vi ett ägarsamråd ikväll så vi får se om ägarna tycker att vi ska lägga andra hänsyn på våra flygbolag än att de ska vara godkända ur flygsäkerhetssynpunkt.

Vad säger du om motionen?

– Motionen är säkert behjärtansvärd men det är omöjligt för oss på flygplatsen att kontrollera ägarskap och fackliga och arbetsrättsliga villkor för de utländska bolag som av och till trafikerar oss.

Swalander berättar att flygplatsen under några år har haft tio olika utländska flygbolag som är stationerade i länder som Turkiet, Tunisien och Bosnien med flera.

– Vi som flygplats har ingen som helst möjlighet att kontrollera ägarförhållanden eller fackliga villkor för operatörerna. Vi måste utgå ifrån att om Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten har godkänt ett flygbolag så är det välkommet till vår flygplats.

Klicka på ljudklippet för att lyssna på hela intervjun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista