Rhett Rakhshani är en av få ishockeyspelare från surfmeckat Huntington beach i Kalifornien. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
ishockey

Rhett Rakhshani: Jag vänder mig till Gud när jag har det tufft

8:09 min

Rhett Rakhshani är en av de spelare i Växjö Lakers som många tror kommer att glänsa lite extra i år. I en intervju med P4 Kronobergs Anna Tigerström pratar han om uppväxten i Kalifornien, sin kristna tro och om att bära solglasögon på isen.

Du har spelat i HV 71 och nu spelar du i Växjö Lakers. Vilken ort är svårast att uttala - Jönköping eller Växjö?

– Ha ha, båda är svåra eftersom de har de konstiga svenska bokstäverna. Men Jönköping lärde jag mig ganska snabbt. Växjö är svårare eftersom det har ett "x" i sig.

Vilka är dina favoritord på svenska?

– Jag säger förmodligen "tjena" väldigt ofta. Jag fick också smeknamnet "träben" när någon såg mig spela fotboll.

Du har också fått ett annat smeknamn - "räkan"...

– Ja, det var Alexander Johansson som kom på det. Rakhshani låter väl likt "räkan".

Varifrån kommer namnet Rakhshani?

– Från min pappa. Han har rötterna i Iran, min mamma är från Mexico och jag är uppväxt i Huntington beach i Kalifornien.

Varför började du spela hockey?

– Ja, visst är det konstigt. Min familj började åka rullskridskor och sedan började vi spela rullskridso-hockey. När jag var nio började jag med ishockey. Men jag är en av väldigt få hockeyspelare från Huntington beach som har en strand- och surfkultur.

Under skills competition i början av augusti visade du upp dig för Växjöpubliken iklädd solglasögon - varför?

– Jag skämtade lite med min lagkamrat Dennis Rasmussen och jag tyckte att tajmingen var rätt så jag satte på mig dem och åkte ut på isen.

Vad kan publiken förvänta sig av dig den här säsongen?

– Jag tänker vara ett offensivt hot som gör mål. Men jag vill också ta ansvar både framåt och bakåt och vara en bra lagkamrat.

Du är troende - hur påverkar din kristna tro dig på isen?

– Jag vänder mig till gud under både bra och dåliga tider men det blir naturligtvis mer när man har det tufft. Då är det skönt att ha en gud som alltid finns där för dig.

Växjö Lakers har nio nyförvärv och tio spelare är utländska - vad har du för tankar om truppen och säsongen?

– Det som är skönt är att det inte finns några stora egon. Alla jobbar hårt för att nå slutspel och så småningom vinna ligan. Jag är glad att jag är här och det kommer att spegla sig i det jag gör på isen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista