Elinborg Karlsson. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Föräldrar i kläm om färdtjänsten för barn med autism

"Det bara knöt sig i magen"
1:42 min

Usel information och dålig samverkan mellan Regionförbundet och Växjö kommun. Den kritiken riktar nu Elinborg Karlsson från Lammhult efter att under flera veckor förgäves försökt få reda på vad som gäller för färdtjänsten till och från skolan för hennes pojke som i våras fick diagnosen autism. Hon har bollats fram och tillbaka och är förtvivlad och arg.

– Jag kände att det bara knöt sig i magen, det här ska jag som föräldrar inte behöva reda ut, säger Elinborg Karlsson.

I våras fick Elinborg Karlssons 15-årige son diagnosen autism och fick då också rätt att åka färdtjänst till gymnasieskolan i Växjö från Lammhult. Men sedan började problemen, berättar hon.

Två myndigheter är inblandade. Regionförbundet södra Småland som beviljar tillstånd till färdtjänst och gymnasienämnden i kommunen som ska betala skolskjutsar oavsett om handlar om barn med funktionshinder eller inte.

I två veckor försökte Elinborg Karlsson förgäves få reda på hur familjen skulle gå till väga med färdtjänsten, betalningen och allt annat som behöver ordnas praktiskt med transporten innan sonen skulle börja sin nya skola i Växjö, berättar hon. 

Hon har ringt otaliga samtal både till Regionförbundets handläggare och kommunens berättar hon. Och bara bollat fram och tillbaka.

– Det är nog tio till femton samtal och inga tydliga och klara besked har jag fått om vart jag skulle vända mig, det har hamnat i mitt knä.

– Det är fruktansvärt, vi har nog med att reda ut en diagnos och allt vad det innebär, utan att behöva hamna i det här, säger Elinborg Karlsson.

Ansvaret för att föräldrar, som redan är i en utsatt situation, bollas fram och tillbaka på det här sättet lägger hon både på regionförbundet och gymnasienämnden.

– Nu är det upp till bevis att de tar det här allvar och gör någonting åt det här så att ingen annan behöver hamna i den här situationen. Myndigheterna ska ha tydliga regler för vad som gäller för sådana här saker, det är inte upp till privatpersoner att reda ut, säger Elinborg Karlsson.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".