1 av 3
Den nya tekniken handlar bland annat om smarta appar som hjälper en hålla koll på till exempel kaffebryggaren. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
2 av 3
Per Kindstrand, kommunens omsorgsförvaltning. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
3 av 3
Malin Elingfors från landstingets hjälpmedelscentral. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Tekniska lösningar ska få äldre att bo hemma längre

"Man ska kunna välja"
1:26 min

Webbkamera i sovrummet och påminnelser genom en app om att kaffebryggaren står på - det är några av de tekniska lösningar som ska göra det möjligt för äldre att bo kvar hemma längre.

I dag visades en lägenhet med olika sådana tekniska hjälpmedel för äldre upp. En som var där för att berätta om de olika projekten var Per Kindstrand från Växjö kommuns omsorgsförvaltning.

– Om har tillsyn på natten ska man kunna välja om har det via en webbkamera under samma förutsättningar som den personella tillsynen. Fördelen är att man då inte blir störd om det är någon som ska komma och titta till en mitt i natten, säger han.

Kan man inte tycka att det är lite som övervakning?

– Nej, tanken är att det är en person som tittar till en utifrån det biståndsbeslut man har, säger Kindstrand.

Lägenheten med olika tekniska lösningar för att äldre ska kunna bo kvar i sina bostäder är ett samarbete mellan bostadsbolaget Växjöhem, Vexnet, landstinget och Växjö kommun.

– Det nya är att tekniken är kopplad till internet och att man kan använda sig av appar och det är unikt här, säger Malin Elingfors från landstingets hjälpmedelscentral.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".