Denna älg, fotad på torsdagsmorgonen vid Vaistorpet, är enligt Kjell Gustavsson samma älg som han sett. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
VÄXJÖ

Jägare kan få rätt att skjuta "aggressiv" älg

1:33 min

Efter att fler personer kommit i kontakt med en älg i Fyllerydskogen i Växjö som uppfattas som aggressiv väntar jägare nu på besked från polisen om att den eventuellt ska få skjutas.

Kjell Gustavsson som är medlem i Fylleryds jaktlag har själv varit nära älgtjuren som kan vara den älg som skrämt flera personer som besökt Fyllerydskogen.

– Den stod och tittade på mig och la öronen framåt. Mer gjorde den inte. Jag sprang emot den och hojtade. Då blev den rädd och sprang därifrån, säger Kjell Gustavsson.

Enligt Kjell Gustavsson betedde älgtjuren sig normalt men eftersom den är uppvuxen i Fyllerydskogens naturreservat och friluftsområde som ofta besöks av Växjöborna är den troligtvis extra oskygg. Det kan vara förklaringen till att det uppfattas som att den är aggressiv.

– Upplever allmänheten att det här är alldeles för obehagligt måste vi troligtvis göra något.

Nu kan man enligt Kjell Gustavsson inte vara säker på om det är en och samma älg som flera besökare i Fyllerydskogen kommit i kontakt med.

– Ska vi skjuta den här älgen då måste vi vara säkra på att det är rätt älg vi skjuter.

Men måste inte Växjöborna som vistas i Fyllerydskogs naturreservat och friluftsområde vara medvetna om att de delar skogen med älgen?

– Djuren har också rätt att vara i skogen som alla motionärer. Skulle man då vilja hindra älgarna från att gå in får man sätta ett stängsel från Toftasjön upp till Högstorp.

Arga älgar inte fulla utan giriga

#link=359226#har medierna fyllts med rubriker om fulla älgar som beter sig skumt. Bland annat finns rapporter om att de jagat barn när de ätit fallfrukt och man har då tolkat det som att de är fulla. Men Jenny Berntson Djurvall från P1:s program Naturmorgon är mycket tveksam till att det handlar om fylla.

P4 KRONOBERG PÅ SOCIALA MEDIER

Följ och diskutera våra nyheter på Twitter, Facebook, InstagramPinterest och Google Plus 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista